فیزیوتراپیست امین داودی

درد آرنج، نشانه‌ی چیست و چه علت‌هایی داره؟

درد آرنج، نشانه‌ی چیست و چه علت‌هایی داره؟

یکی از دردهایی که معمولاً جدی نیست؛ ولی اگر به اون، دچار بشیم، زندگی رو خیلی برامون سخت می‌کنه، درد آرنج هست که علت‌های مختلفی می‌تونن اون رو ایجاد کنن. برای همین، ما توی این نوشته می‌خوایم درباره‌ی علت‌های درد آرنج و علت تیر کشیدن آرنج با شما صحبت کنیم.

اختلال‌های گوناگونی می‌تونن درد آرنج رو ایجاد کنن؛ ولی خب، شاید شایع‌ترین دلیل اون، آسیب‌های ورزشی و آسیب‌دیدگی تاندون‌ها باشه. البته این درد می‌تونه حتی با انجام یه کار ساده در منزل (مانند بلند کردن یه وسیله) هم ایجاد بشه؛ یا این که در اثر یه حادثه‌ی ناگهانی اتفاق افتاده باشه و حتی می‌تونه در طول زمان و به مرور، ایجاد شده باشه. حتی گاهی وقت‌ها درد آرنج می‌تونه به دلیل آسیب در جاهای دیگه‌ی بدن باشه. یعنی علت درد آرنج ما، کمر و قسمت بالایی ستون فقرات باشه.

شاید درد آرنج رو خیلی‌ها در طول زندگی شون، تجربه نکنن؛ ولی به دلیل پرکاربرد بودن مفصل آرنج، به سادگی می‌تونه زندگی روزمره مون رو مختل بکنه؛ چون اگر مفصل آرنج نباشه، ما نمی‌تونیم ساعد دست مون رو دراز و خم کنیم یا این که دست و ساعد مون رو بچرخونیم و دیگه نمی‌تونیم کارهایی مثل پرتاب کردن، بلند کردن، چرخش و در آغوش گرفتن رو انجام بدیم. بنابراین، مفصل آرنج، یه مفصل ساده نیست.

حالا بیایم یه خرده مفصل آرنج رو بررسی کنیم. مفصل آرنج ما، در جایی قرار داره که در اون جا؛ سه تا استخوان به هم می‌رسن و هر استخوان، در انتهای خودش، غضروفی داره که به اون‌ها کمک می‌کنه تا در کنار هم لغزش داشته باشن و جلوی ضربه‌ها رو بگیره. این استخوان‌ها هم به وسیله‌ی بافت‌های سفتی به نام رباط در جای خودشون قرار می‌گیرن و تاندون‌ها هم استخوان‌ها رو به ماهیچه‌ها (عضله‌ها) متصل می‌کنن تا شما بتونید دست تون رو تکان بدید. بنابراین، ایراد و اختلال در هر کدوم از این بخش‌ها، باعث درد آرنج می‌شه که حالا ما می‌خوایم در سایت دکتر امین داودی، علت‌های درد آرنج و علت تیر کشیدن آرنج رو با هم بررسی کنیم.

ولی خب، قبل از این کار، باید خدمت تون عرض کنیم که اگر در آرنج تون، نشانه‌هایی مثل سوزن سوزن شدن، بی‌حسی، حساسیت به لمس شدن، تورم یا درد رو دارید، حتماً به یه فیزیوتراپی و پزشک مراجعه کنید و کلینیک فیزیوتراپی داودی هم می‌تونه در خدمت شما باشه. چون صرف‌نظر از علت آسیب‌دیدگی شما، فیزیوتراپی و ورزش می‌تونه برای بهبود، خیلی کمک تون کنه.

پیچ‌خوردگی و دررفتگی آرنج

پیچ‌خوردگی آرنج یعنی کشیدگی یا پارگی رباط‌های آرنج که در نتیجه، می‌تونه باعث دررفتگی آرنج بشه. زمانی که یکی از استخوان‌های تشکیل‌دهنده‌ی آرنج، از محل خود خارج بشه، دچار دررفتگی آرنج می‌شیم. این حالت معمولاً در اثر یه حادثه اتفاق می‌افته (مانند تصادف یا افتادن از بلندی) و یکی از علت‌های شایع‌تر، حالتی هست که هنگام افتادن، دست خودمون رو دراز می‌کنیم تا خودمون رو کنترل کنیم.

 شکستگی آرنج

یکی دیگه از علت‌های درد آرنج، شکستگی آرنج هست. استخوان‌های آرنج می‌تونن دچار شکستگی (یا ترک خوردگی) در محل مفصل آرنج و نواحی اطراف اون بشن. در شکستگی آرنج، بیمار معمولاً به دلیل فشار بیش از حد، دچار یک ترک کوچک در یکی از استخوان‌های آرنج می‌شه. این جور شکستگی در پایین پا و روی پا رایج‌تر هستن؛ ولی ورزشکارهایی که بسیار پرتاب می‌کنن، ممکن هست دچار شکستگی در آرنج هم بشن. این درد، معمولاً هنگام پرتاب، بیش‌تر می‌شه.

شکستگی آرنج، معمولاً در اثر یه ضربه ناگهانی اتفاق می‌افته، زمانی که فرد، ورزش انجام می‌ده و یا با ماشین تصادف می‌کنه و اگر یکی از استخوان‌های بازو در آرنج ترک بخورد، بیمار دچار شکستگی شده. به‌طور معمول، شکستگی آرنج باعث درد شدید در ناحیه آرنج می‌شه.

انواع شکستگی آرنج

رگ به رگ شدن آرنج

زمانی که عضله‌ها و ماهیچه‌ها کشیده یا پاره بشن (مانند بلند کردن اجسام سنگین یا ورزش سنگین)، اون رو کشیدگی عضلانی می‌گن؛ ولی زمانی که این اتفاق، برای رباط‌ها بیفته، بهش رگ به رگ شدن می‌گن. رگ به رگ شدن آرنج، در ورزشکارهایی که پرتاب انجام می‌دن، از راکت استفاده می‌کنن و یا در ورزش‌های تماسی شرکت دارن، معمول هست.

آرنج تنیس‌بازان (اپی کندیلیت جانبی)

بیماری آرنج تنیس‌بازان، به دلیل تخریب و التهاب تاندون‌های بازکننده‌ی مچ دست و ساعد ایجاد می‌شه؛ البته تاندون‌هایی که به بخش‌های بیرونی آرنج، متصل هستن (اپی کندیل جانبی). البته بر خلاف نام این بیماری، این بیماری فقط برای بازیکن‌های تنیس نیست. بلکه بیش‌تر، این بازیکن‌ها هستن که به این بیماری، دچار می‌شن.

از نشانه‌های این بیماری، درد در استخوان خارجی آرنج و احساس درد در هنگام گرفتم اجسام هست. حتی حساسیت به لمس شدن، سفت شدن تاندون‌های آسیب‌دیده، درد و خشکی آرنج در اول صبح یا آخر روز هم از نشانه‌های این بیماری هست. درد ناشی از این آسیب‌دیدگی، با انجام حرکت‌های چرخشی یا انجام فعالیت‌هایی که باعث کشیدگی تاندون می‌شه، معمولاً افزایش پیدا می‌کنه.

آرنج تنیس‌بازان (اپی کندیلیت جانبی)

بیماری آرنج گلف‌بازان (اپی کندیلیت میانی)

آرنج تنیس‌بازها و گلف‌بازها، هر دو انواعی از تاندونیت هستن که در اون، بیمار در اثر فشار و استفاده‌ی بیش از حد، دچار تورم تاندون در اطراف آرنج می‌شه. تفاوت اصلی بین این دو، این هست که آرنج تنیس‌بازها روی بخش خارجی آرنج تاثیر می‌ذاره؛ در حالی که آرنج گلف‌بازها روی بخش داخلی آرنج، اثر می‌ذاره. برای همین هست که بیمار، از داخل آرنج و بازو، احساس درد می‌کنه.

بنابراین، بیماری آرنج گلف‌بازها، در اثر آسیب به تاندون‌هایی که باعث خم شدن مچ دست و انگشتان می‌شن، ایجاد می‌شه. محل آسیب معمولاً در بخش داخلی آرنج (اپی کندیل داخلی) هست و معمولاً بیمارها، هنگام گرفتن اجسام و یا خم کردن مچ دست و انگشت‌ها شون دچار درد می‌شن. البته شاید هنگام کشیدگی عضلات هم این درد ایجاد بشه.

ولی در کل، دامنه‌ی حرکتی آرنج دچار محدودیت نمی‌شه؛ چون مفصل داخلی آرنج دچار آسیب‌دیدگی نمی‌شه. اما انجام کارهایی که نیازمند چرخش یا کشیدن تاندون ساعد باشه، می‌تونه باعث ایجاد درد آرنج بشه.

بیماری آرنج گلف‌بازان (اپی کندیلیت میانی)
بیماری آرنج گلف‌بازان (اپی کندیلیت میانی)

دردهای ارجاعی از جاهای دیگه

شاید علت درد آرنج و ساعد، چیزی به جز خودشون باشه. مثلاً شاید آسیب در ناحیه گردن و یا بخش فوقانی ستون فقرات، دلیل درد آرنج باشه. در این جور موردها، معمولاً در بخش بالا یا زیر آرنج و ساعد (مانند شانه، بازو، مچ دست یا انگشت‌ها) و در خود منبع درد (مانند گردن و یا بخش بالایی ستون فقرات)، احساس درد می‌کنیم و احساس می‌کنیم که مفصل‌های اون جا، سفت شده‌اند. گاهی هم در دست یا بازوی بیمار، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن ایجاد می‌شه.

کشیدگی و پارگی رباط و عضله

یکی دیگه از علت‌های درد آرنج، می‌تونه کشیدگی و پارگی رباط و عضله باشه. این مورد، معمولاً زمانی ایجاد می‌شه که آرنج، بیش از حد، کشیده شده یا فشرده بشه.

مثلاً عضله دوسر می‌تونه دچار پارگی بشه. عضله دوسر، عضله‌ی اصلی در جلوی بازو محسوب می‌شه و قسمت انتهای فوقانی (پروگزیمال) اون به شانه متصل هست و قسمت انتهای پایینی (دیستال) اون به قسمت بالای استخوان رادیال (زند زبرین) به وسیله‌ی یه تاندون بسیار نزدیک به مفصل آرنج متصل شده.

پارگی تاندون عضله دوسر بازو، به دلیل بلند کردن وزنه‌های سنگین، همراه با درد ناگهانی در جلوی آرنج ایجاد می‌شه. در این حالت، نمی‌تونیم اجسام رو بلند کنیم یا بازو مون رو جمع کنیم.

کشیدگی و پارگی رباط و عضله

گیر افتادن عصب

دو بیماری «سندرم تونل کوبیتال» و «سندرم تونل رادیال» از جمله‌ی بیماری‌هایی هستن که به دلیل در فشار بودن عصب آرنج ایجاد می‌شن. توی این بیماری‌ها، عصب اولنار (عصب زند زیرین) و عصب رادیال در آرنج، بیش از اندازه، تحت فشار قرار می‌گیرن و باعث درد در آرنج می‌شن. این بیماری‌ها، معمولاً باعث بی حسی، یا گزگز در انگشت کوچک و یا نیمی از انگشت انگشتری و درد در ناحیه آرنج، ساعد و دست می‌شن. شاید هم در قسمت داخلی آرنج، حساسیت به لمس وجود داشته باشه.

گیر افتادن عصب آرنج

بورسیت مفصلی آرنج

بورسا، کیسه‌های کوچک پر از مایع هستن که بین استخوان و بافت‌هایی مانند تاندون‌ها قرار دارن. همه‌ی ما، در مفصل‌های خودمون، بورسا داریم که به محافظت از استخوان‌ها، تاندون‌ها و عضله‌ها کمک می‌کنن و همچنین، به لغزیدن پوست بر روی استخوان هم کمک می‌کنن؛ ولی خب، ممکن هست که دچار ورم و درد بشن.

حالا، وقتی که «بورسا» در پشت آرنج، دچار التهاب و یا تحریک بشه، ما دچار بیماری بورسیت مفصلی آرنج می‌شیم. نشانه‌های اصلی بورسیت آرنج عبارت‌اند از: تورم، درد و گرما در بخش‌های استخوانی پشت آرنج و محدود شدن دامنه حرکتی آرنج.

بورسیت آرنج می‌تونه در اثر یه آسیب‌دیدگی یا وارد شدن ضربه یا تکرار بیش از حد یک حرکت یا در اثر دچار شدن به یک بیماری سیستمیک (مانند نقرس یا آرتریت روماتوئید) ایجاد بشه. علاوه بر این، بورسیت آرنج می‌تونه به دلیل عفونت داخلی بدن هم ایجاد بشه.

بورسیت مفصلی آرنج

بیماری آرتریت یا آرتروز آرنج

زمانی که غضروف موجود در بین استخوان‌های مفصل آرنج، فرسوده و پاره می‌شن، استخوان‌ها بر روی یکدیگر ساییده می‌شن که به این حالت، آرتروز مفصل می‌گن. بنابراین، آرتروز آرنج، یه بیماری هست که به دلیل ساییدگی و فرسودگی مفصل آرنج ایجاد می‌شه. معمولاً با افزایش سن و یا وجود آسیب‌دیدگی قبلی در آرنج، این حالت در بیمارها ایجاد می‌شه. توی این بیماری، با حرکت دادن آرنج، احساس درد نسبتاً شدید می‌کنیم.

بیماری آرتریت یا آرتروز آرنج

عفونت مفصل آرنج (آرتریت عفونی/ آرتریت سپتیک)

یکی دیگه از علت‌های درد آرنج، عفونت مفصل آرنج هست. عفونت مفصل آرنج، زمانی رخ می‌ده که آرنج ما به عفونت، دچار شده باشه و در پی اون، آرنج به التهاب و آرتریت دچار می‌شه. یعنی یک یا چند تا مفصل آرنج، دچار عفونت می‌شن.

البته این مورد (آرتریت عفونی)، یه مشکل غیر معمول در بین افراد هست که این مشکل، در بیش‌تر موردها، در بین بیمارهایی مشاهده می‌شه که سیستم ایمنی بدن اون‌ها، دچار مشکل باشه یا به دیابت مبتلا باشن. همچنین، آرتریت عفونی رو می‌شه در بین افرادی که از داروی کورتیزون استفاده می‌کنن یا معتاد تزریقی هستن هم مشاهده کرد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + پانزده =